top of page
Ons Boerenerf Gedekte tafels

Profiel

Het verhaal van 'ons boerenerf'

Het unieke verhaal achter 'ons boerenerf'  

'Ons boerenerf', in 2014 ontstaan als showroom voor het varkensbedrijf dat sinds eind jaren ‘70 is uitgegroeid tot 1 van de meest duurzame varkensbedrijven van Nederland.

Bergen en dalen; dat was de leidende draad in de jaren ’90. Begin 2000 besloten Aad en Diny dat het anders moest. Specialiseren was de tactiek. De locaties met zeugenhouderij en vleeskippenhouderij werden verkocht, en de vleesvarkenshouderij werd uitgebreid. Zoon Arjan ging na zijn opleiding werken op het bedrijf, waarna het bedrijf sinds 2008 een groeispurt meemaakte. Toen al ging de aandacht volledig uit naar duurzaamheid; the licence to produce. Mengvoer werd meer en meer vervangen door restproducten uit de levensmiddelenindustrie. Telkens werd geinvesteerd in het optimaliseren van de voeders, tot er uiteindelijk geen mengvoer meer nodig was. Eigen teelt, regionale restproducten, alle stallen emissie-arm. Vaak een voorbeeldbedrijf genoemd. Deze manier van varkens houden wilden ze graag op een unieke wijze delen met de mensen om het imago van de varkenshouderij verbeteren.

Ons boerenerf tafel vergaderzaal
Aad, Diny, Arjan, Saskia van Leeuwen

Oprichting 'ons boerenerf'

'Ons boerenerf' was geboren. Ze verbouwden een van hun stallen tot een informatie-, vergader- en horecacentrum. Een plek waar mensen kunnen genieten van heerlijk eten, maar ook kunnen vergaderen en bijeenkomsten kunnen houden. Dochter Saskia runt 'ons boerenerf' al sinds de oprichting in 2014. Als volleerd kok trakteert ze de gasten tijdens hun verblijf op een (h)eerlijke lunch of diner.

 

De stikstofcrisis dwong de familie van Leeuwen in een impasse. Ondanks de voortrekkersrol en duurzaamheidsgedachte voelden zij zich in 2023 gedwongen om te stoppen met de vleesvarkenshouderij. De stallen worden gesloopt en er is een transitie ingezet om de akkerbouwtak te verduurzamen. Naast de teelt van voedselgewassen wordt er ook breed ingezet op de teelt van vezelgewassen zoals olifantgras, vezelhennep en miscanthus als grondstof voor bio-based isolatiematerialen. Een compleet nieuwe sector, maar gerund met hetzelfde enthousiasme en dezelfde passie als altijd. De passie die u kunt ervaren tijdens uw bezoek aan 'ons boerenerf'.

Houtstructuur-wit.jpg

Hoe 'ons boerenerf' bijdraagt aan duurzaam en bewust ondernemen   

Bij 'ons boerenerf' hechten we veel waarde aan duurzaamheid. We geloven in bewust ondernemen en dragen dit ook uit. Zo koken we met verse, lokale producten. Niet alleen omdat ze heerlijk smaken, maar ook omdat het de lokale boeren ondersteunt en de voedselkilometers beperkt. Bovendien zetten we ons in voor energiebesparing. Onze locatie is voorzien van duurzame energiebronnen en we streven naar een zo klein mogelijke voetafdruk. Zo draagt jouw bijeenkomst op 'ons boerenerf' niet alleen bij aan het succes van jouw bedrijf, maar ook aan een duurzamere wereld. 

hapjes buffet
Ons Boerenerf voorkant

De culinaire verrassingen van ‘ons boerenerf’

bottom of page